The Dutch Public Cloudscape

This is the placeholder for future updates of our Dutch Public Cloudscape. For the most current version check the figure below.

Update February 24, 2015: We are currently at version 1.4. The Cloudscape now totals 248 cloud providers of which 10 % are active in more than one segment or category, resulting in a total of 277 entries. We’ve created two additional SaaS categories: Education and Healthcare. Click on the Figure below to enlarge.

Update March 11, 2014: We are currently at version 1.3. The Cloudscape now totals 236 companies of which 10% appear in multiple categories. We’ve created two additional SaaS categories: Digital Marketing and Time Management. Click on the Figure below to enlarge.

Update August 22, 2013: We are currently at version 1.2. The Cloudscape now totals 184 companies of which 10% appear in multiple categories, most notably both in IaaS and SaaS Online Workspace. We also deleted several entries for various reasons. For instance, two companies have been deleted because they were acquired by foreign vendors: IASO (IaaS) was acquired by GFI and Cameramanager (SaaS) by Panasonic. We’ve created two additional SaaS categories: Online Workspace, Collaboration and Document Management.

Update April 4, 2013: We are currently at version 1.1. We’ve added 29 companies, the Cloudscape now totals 170 entries of which 6% appear in multiple categories.

Cloudscape 1.4 A3 sizeb

Methodology

 • The cloudscape is a snapshot of the local SaaS, PaaS and IaaS provider landscape. Although we strive to be as complete as possible, the cloudscape is an ongoing research effort. We will release updated versions of the cloudscape to reflect our growing database.
 • The cloudscape is based on desk research.
 • Only companies that have their worldwide HQ in The Netherlands are eligible for the list.
 • Only companies that sell (public) cloud services to the business market are included, we do not include consumer cloud. Companies that simply resell other vendor’s (public) cloud services are not included in our list.

We welcome your feedback on the list and on any Dutch public cloud players that we may have omitted.

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • LinkedIn
 • RSS

About Pim Bilderbeek

15 Responses to “The Dutch Public Cloudscape”

Read below or add a comment...

 1. Hi Pim,
  I was attended to your overviewof the Dutch cloudscape by Nederland ICT.
  Impressive!
  Please include worknets.com in the overview in the category ‘Online Workspaces & Collaboration’

  for our logo: http://tinyurl.com/coqvrov

  Mike

 2. Vincent Rais says:

  Hi Pim,
  Great chart, very informative. I noticed you included OCOM Group in the IaaS section. However, OCOM Group does not provide any services, it acts as a holding company to four separate companies: LeaseWeb, EvoSwitch, DataXenter and Fiberring. Of these, LeaseWeb and EvoSwitch (the company I work for) offer different services in the Dutch cloud landscape; LeaseWeb provides Cloud services, and EvoSwitch is a provider of carrier-neutral data center services, and home to many Cloud providers, Dutch and international. My suggestion would be to incorporate both LeaseWeb and EvoSwitch as separate logos.

  Vincent

 3. govert van driel says:

  Goedemiddag,
  Ik ben geïnteresseerd in bedrijfswaarderingen van bedrijven in het Online Workspace segment.
  Hebben jullie hier misschien informatie/relevante artikelen over?
  Met vriendelijke groet,
  Govert van Driel

 4. Pim Bilderbeek says:

  Govert, bedankt voor je interesse. Wij hebben zelf geen bedrijfswaarderingen van online workspace bedrijven, maar misschien heeft een van de andere lezers van ons blog nog suggesties voor je
  Pim

 5. Hi Pim,
  I guess we have not met yet, probably a good way to take the initiative for that. Please allow me to note that BPdelivery is not listed yet. We are a Cloud broker that improves the business processes of Ordering, Delivering and invoicing between Cloud providers and their Customers.

  more information can be found at: http://www.bpdelivery.com
  for an extensive review: http://www.cloudtools.nl/saas-financieel/review-bpdelivery-focus-op-stroomlijnen-bedrijfsprocessen/

 6. Bart says:

  Hi Pim,

  I noticed that WhiteWorks is also not listed yet. WhiteWorks is CRM-software in the Cloud. Can you please list WhiteWorks? More information can be found at: https://www.whiteworks.nl/
  Also WhiteWorks has a review by Cloudtools.nl: http://www.cloudtools.nl/saas-crm/review-whiteworks-krachtige-online-crm-software/

 7. Denesh says:

  Hoi Pim,

  Ik zag dat DicoLab ook nog niet wordt genoemd onder de categorie Collaboration. DicoLab is één van de koplopers op het gebied van multi user collaboration. Je kan meer informatie vinden op http://www.dicolab.com. Ons logo is te vinden op: http://tinyurl.com/namqjyj. Ook heeft DicoLab een multi user collaboration plugin voor Skype ontwikkeld, deze is te vinden op http://www.particitoo.com.

 8. Wendy says:

  Hoi Pim,

  Goed overzicht en bedankt dat je HumanWave hebt opgenomen in je overzichten!
  Sinds kort bieden wij naast HRM ook Salarisadministratie en Declaratie beheer in de cloud: http://bit.ly/1eG7HoZ

  Een goed initiatief, ik ben benieuwd naar het vervolg.

 9. Hey Pim,

  Mooi overzicht, goed te zien dat het blijft uitbreiden.
  Ik hoop dat bij de volgende update ook efactuurdirect in het overzicht voor zal komen. Meer informatie over ons bedrijf is te vinden op https://www.efactuurdirect.nl

  Met vriendelijke groeten,
  Sebastiaan Huijsman

 10. Tom Jansen says:

  Hi Pim, zeer interessant overzicht, het IAAS landschap en PAAS landschap is een zeer complex en dynamisch wereldje. Ik wil je graag aangeven dat i3 groep hierin ook een interessante speler is met een managed private cloud en managed public cloud oplossing in de vorm van haar Flex ON diensten. Meer info op http://www.i3-groep.nl/flex-on, wellicht interessant om mee te nemen in de volgende versie van dit overzicht!

 11. Sander Pira says:

  Beste Pim,

  Knap overzicht!
  Heb jij weet van een gelijkaardige studie maar dan voor de Belgische markt.

  Weet RealDolmen is ook actief in Nederland, onze IaaS, PaaS en SaaS solutions in verschillende domeinen kunnen dus zeker worden toegevoegd aan je schema.

  grtn, en veel succes verder.
  Sander Pira
  BDM Cloud Services

 12. Erik Bakker says:

  Beste Pim,

  Zou je Dimension Data ook als cloud IaaS, PaaS en SaaS provider willen opnemen? Zie o.a. Gartner’s 2013 MQ for Cloud IaaS, published in August 2013: http://eucloud.dimensiondata.com/gartner-cloud-iaas-mq

  Met dank en groet,

  Erik Bakker
  Marketing Manager

 13. Pim Bilderbeek says:

  @Erik Alleen Nederlandse bedrijven die hun WW hoofdkantoor in Nederland hebben komen in aanmerking voor de NL Cloudscape.

 14. Ewout says:

  Hi Pim,

  Ik zag dat Springest nog niet in het overzicht staat. We zijn bekend om onze opleidingenvergelijkingssite, maar hebben daarnaast ook een SaaS Opleidingen Catalogus voor bedrijven. Deze combineert al het goede van Springest.nl met o.a. het interne trainingsaanbod van bedrijven, verwerkt de afspraken met de preferred suppliers en nog veel meer.

  We bieden hiermee een user centered LMS, die de werknemers zelf de mogelijkheid en verantwoordelijkheid geeft om de juiste opleidingen te zoeken en boeken.

  Mocht je ons in het schema willen opnemen dan passen we het best onder HRM. Neem voor vragen gerust contact met me op.

  Met vriendelijke groet,

  Ewout

 15. Hoi Pim,

  mooi overzicht van de Cloudproviders. Ik zag dat onze partner office2Go is opgenomen in het DaaS overzicht. Waarvoor hartelijk dank. Ik zag Cloudshape zelf nog niet in het overzicht staan. Cloudshape heeft een exclusieve partnership voor de Benelux op het gebied van Infrastructure as a Service met Navisite, wereldwijde Cloudleverancier. Zou je Cloudshape aan de Cloudscape kunnen toevoegen?
  Alvast bedankt!
  Met vriendelijk groet,

  Jennifer Roose