Nederlandse Cloud Bereikt Miljard Euro Mijlpaal in 2016

Monnickendam, 7 januari 2013 – Onderzoeksbureau The METISfiles heeft een update gepubliceerd van zijn prognose over de Nederlandse markt voor publieke cloud diensten. In 2016 zal het Nederlandse bedrijfsleven naar verwachting €1,2 miljard uitgeven aan software as-a-service (SaaS), platform as-a-service (PaaS) en infrastructure as-a-service (IaaS) diensten, een gemiddelde jaarlijkse groei van 29% over de periode 2011-2016.

“De cloud is waar je moet zijn als  je op zoek bent naar groei” zegt analist Pim Bilderbeek. “De Nederlandse markt voor generieke Telecom en IT diensten staat onder druk als gevolg van veranderend klantgedrag en de opkomst van nieuwe verdienmodellen. Cloud is zo’n nieuw verdienmodel. Geen enkel zich zelf respecterend ICT bedrijf kan het zich veroorloven een markt van meer dan €1 miljard te negeren.”

In meer detail:

  • Als gevolg van toenemend zakelijk gebruik van financiële, marketing, communicatie en collaboratie clouds stijgen de uitgaven voor SaaS van € 298 miljoen in 2012 tot € 734 miljoen in 2016, een gemiddelde jaarlijkse groei van 27%.
  • Als gevolg van toenemend IT sector en zakelijk gebruik van online opslag, back-up en rekenkracht stijgen de uitgaven voor IaaS van € 107 miljoen in 2012 tot € 308 miljoen in 2016, een gemiddelde jaarlijkse groei van 31%.
  • Als gevolg van toenemend IT sector en zakelijk gebruik van programmeerbare (mobiele) platforms stijgen de uitgaven voor  PaaS van € 34 miljoen in 2012 tot € 131 miljoen in 2016, een gemiddelde jaarlijkse groei van 41%.

Beleid en regelgeving die niet voldoen aan de huidige technologische trends zijn de grootste struikelblokken op  weg naar de cloud, aldus leveranciers van SaaS, PaaS, en IaaS diensten in een recente METISfiles roundtable.

Voor meer informatie, neem contact op met: Pim Bilderbeek, Partner en Principal Analyst. Email: pim@themetisfiles.com, mobiel: 06-53902852

Over The METISfiles

The METISfiles is een nieuw onderzoek en advies bureau gericht op het oplossen van strategische issues voor het management in de Internet, IT en Telecommunicatie sector.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • LinkedIn
  • RSS

About Pim Bilderbeek