De Nederlandse Cloud Is Springlevend

Monnickendam, 13 december 2012 – Onderzoeksbureau The METISfiles heeft Nederlandse aanbieders van publieke cloud diensten onderzocht. Waar internationaal vaak Salesforce, Amazon, Google en Microsoft genoemd worden als aanbieders, blijkt dat er genoeg Nederlandse voorbeelden te vinden zijn van succesvolle Software-as-a-service (SaaS), Platform-as-a-service (PaaS) en Infrastructure-as-a-service (IaaS) spelers.

SaaS is populair. Van de ongeveer 140 onderzochte bedrijven biedt 77% een SaaS oplossing aan. De meesten hiervan (19%) bieden cloud telefonie oplossingen aan, zoals bijvoorbeeld Voiceworks. Ook online werkplek oplossingen (19%) zijn populair. Snapper, Workvoices en New Day at Work zijn voorbeelden van innovatieve Nederlandse oplossingen voor samenwerken in de cloud.

Het financiële segment (16%) omvat een aantal zeer succesvolle bedrijven zoals bijvoorbeeld Exact, UNIT4 en Twinfield die niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland aan de weg timmeren met online administratie oplossingen.

HRM (8%) en CRM (7%) zijn minder populair bij Nederlandse cloud aanbieders. PerfectView in CRM en Raet (Youforce) in HRM zijn echter wel aansprekende en succesvolle Nederlandse voorbeelden.

31% van de SaaS aanbieders heeft geen aparte rubricering gekregen maar valt onder de categorie  “overige”. Document en content management komt hier veel voor, bijvoorbeeld Hippo of OfficeDrive.  Ook branche oplossingen komen veel voor zoals Schoolmaster (onderwijs) en Corporatie Cloud (woningbouwverenigingen).

PaaS en IaaS. Nederlandse aanbieders van PaaS moet je met een lantaarntje zoeken. The METISfiles vond Cordys, Mendix, SaaSplaza en Servoy, allen ook internationaal actief. Wat IaaS betreft, 20% van de onderzochte bedrijven biedt opslag en rekenkracht aan in de cloud. Hieronder zijn spelers als KPN, InterXion en Ocom en innovatieve nieuwkomers als GREENCLOUD.

Toekomst. The METISfiles verwacht dat het aantal Nederlands cloud aanbieders sterk zal groeien, naarmate meer Nederlandse bedrijven de cloud omarmen. HRM, CRM en document management zijn in opkomst als categorie. We verwachten dat IaaS, communicatie en online werkplek aanbieders in de toekomst zullen samensmelten tot een bredere infrastructuur categorie.

Het onderzoek plus een grafiek met logos van alle Nederlandse publieke cloud bedrijven gerubriceerd naar specialisatie is online beschikbaar op de website van The METISfiles.

Voor meer informatie, neem contact op met: Pim Bilderbeek, Partner en Principal Analyst. Email: pim@themetisfiles.com, mobiel: 06-53902852

Over The METISfiles

The METISfiles is een nieuw onderzoek en advies bureau gericht op het oplossen van strategische issues voor het management in de Internet, IT en Telecommunicatie sector.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • LinkedIn
  • RSS

About Pim Bilderbeek