Het Mobiele Voice en Text Messaging Platform Staat in Brand

Amsterdam, 25 januari, 2012 – Onderzoeksbureau The METISfiles heeft een nieuw trend rapport gepubliceerd over de toekomst van mobiele spraak en tekst diensten. De studie schetst een sombere toekomst voor mobiele operators. Door de groeiende populariteit van de smartphone, het veranderende communicatie gedrag van de consument, en de wettelijke vastlegging van netneutraliteit wordt het steeds moeilijker voor operators om geld te verdienen aan spraak en SMS.

“KPN is de kanarie in de kolenmijn” zegt METISfiles analist Pim Bilderbeek. “Nederland loopt voor op de rest van de wereld met smartphone gebruik, veranderend consumentengedrag en wetgeving. De slechte resultaten van KPN in mobiel zijn hiervan mede het gevolg. Andere operators kijken met argusogen naar wat hier in Nederland gebeurt”.

Volgens de studie zullen drie thema’s 2012 domineren:

  • De strijd tussen operators en aanbieders van mobiele VoIP en chat (mVoIP/chat) apps zoals Whatsapp zal heviger worden
  • De scheiding tussen pure-play mVoIP/chat spelers zoals Nimbuzz en social media hubs zoals Facebook zal scherper worden
  • mVoIP/chat spelers zullen een manier moeten vinden om hun groeiende subscriber base te gelde te maken.

Ook zal er op het acquisitie front het nodige gebeuren. Nimbuzz en eBuddy, twee Nederlandse spelers, zijn acquisitie kandidaten, net zoals Whatsapp, Fring, Kik en Tango. Potentiële kopers zijn social media hubs maar ook mobiele operators, smartphone fabrikanten, collaborative software aanbieders en consumenten elektronica bedrijven zoals LG, en Sony.

De studie is online beschikbaar op de website van The METISfiles.

Voor meer informatie, neem contact op met: Pim Bilderbeek, Partner en Principal Analyst

Over The METISfiles

The METISfiles is een nieuw onderzoek en advies bureau gericht op het oplossen van strategische issues voor het management in de Internet, IT en Telecommunicatie sector.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • LinkedIn
  • RSS

About Pim Bilderbeek