Life is all about options

KPN gaat stoppen met de exploitatie van openbare telefooncellen. Omdat ik in het tijdperk van de bakelieten telefoons ben opgegroeid, treft zo’n bericht mij als een mokerslag. Toch was het me al opgevallen dat de laatste jaren er heel wat cellen letterlijk en figuurlijk waren gesneuveld. Niet alleen in Nederland, België en Duitsland, maar zelfs in de Verenigde Staten en Engeland, waar de openbare telefoon een welhaast monumentale status had, verdwijnt deze uit het straatbeeld. Waar je ooit in de meest kleine afgelegen Engelse dorpjes altijd een pub én een telefooncel tegenkwam, rest nu slechts de pub. Nog even, in 2007, probeerde KPN met een nieuwe rolstoeltoegankelijke cel  het openbaar telefoneren nieuw leven in te blazen. Helaas, het zijn alleen louche types die er substantieel gebruik van maken. Keurig wachten ze op elkaar en doen dan hun bestellingen met in hun ene hand de hoorn van de publieke telefoon en in de ander hand hun smartphone waarin het te bellen nummer opgloeit in het adresboek.

Spannend telecom-nieuws gaat al jaren over ontwikkelingen binnen het mobiele bellen. De hamvraag is hier wie de strijd om de mobiele hegemonie gaat winnen. Met name de strijd die woedt op de smartphone-markt is interessant. In dit snel groeiende marktsegment strijden Apple(iOS) en Google( Android) om de gunst van de beller. De sexy iPhone tegen de Android-kloon. Allebei worden ze ondersteund door honderduizenden gratis of weinig kostende mobiele applicaties.

Dat de toekomst in mobiel zit is inmiddels, zei het wat laat, ook doorgedrongen tot  Microsoft en HP die uit alle macht proberen aan te haken bij de koplopers. Of het ze gaat lukken is onduidelijk; ze hebben een enorme achterstand. De samenwerking met Nokia vergroot de kansen voor Microsoft enigszins door de mogelijkheden die integratie met het Windows platform biedt maar er zijn momenteel  ‘slechts’ circa 5000 apps beschikbaar. Daarnaast zal het WP7-platform snel aan functionaliteit moeten winnen, want daarin legt deze het af tegen iOS en Android (geen html5 support, internet tethering, multitasking, threaded email, visual voicemail, copypaste, universal  search, etc). HP moet van nog verder komen met toestellen gebaseerd op Palm OS. RIM, blijft een nichespeler die duidelijk een reden van bestaan heeft maar het moeilijk zal hebben om van de Blackberry een product voor de massa te maken.

Als mobiele beller zou ik al deze ontwikkelingen moeten toejuichen. Immers, concurrentie houdt de industrie scherp en zo krijg ik de beste keus. Maar welke smartphone moet ik kiezen en op basis waarvan? Ik heb geen idee wat multitasking, threaded email, internet tethering, visual voicemail of universal search eigenlijk is. Keuze uit honderduizenden apps klinkt leuk maar betekent feitelijk weinig. En hoe kom je snel bij de juiste? Ook vergelijkingssites bieden nauwelijks soelaas in het selectieproces en zijn soms net zo gecompliceerd als de apparaten in kwestie.

Voor sommigen was mobiel communiceren al lastig maar het slim kiezen van de juiste smartphone is een welhaast onmogelijke opgave. Nee dan de telefooncel: éénduidige functie, anoniem, prepaid en duidelijke interface. Ik zal hem missen.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • LinkedIn
  • RSS

About Marcel Warmerdam