Power to the People

Heel, héél lang geleden bepaalden de mensen op de automatiseringsafdeling wat goed was voor het bedrijf en de werknemers. En iets dergelijks deed de overheid voor de burgers. Ja, das war einmal. Maar met de middelen die hen ter beschikking staan, bepalen mensen dat tegenwoordig zelf en dat zal iedereen weten ook.

De hype rond User Generated Content(UGC) lijkt een beetje voorbij te zijn. Je leest er niet meer zo veel over. Dat wil echter niet zeggen dat UGC als fenomeen alweer achterhaald is. Integendeel, het is in korte tijd zo gewoon geworden dat we het er niet eens meer over hebben. Net zo iets als dat je niet meer hoeft te zeggen dat je een mobiele telefoon hebt. Toch is UGC een van de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste jaren. Niet zozeer omdat de bijdragen die door gebruikers geleverd worden aan online media zo geweldig zijn. Verre van dat, UGC is vaak oninteressant, tenenkrommend slecht en soms kwaadaardig en onwaar. Alle UGC? Nee niet alle UGC. Er is ook goed materiaal en het niveau neemt gestaag toe. Maar het belangrijkste effect van UGC is dat het de digitale revolutie een menselijk gezicht geeft. Het zet de traditionele rolverdeling van overheid, media en bedrijfsleven als opinieleiders op de helling. Iedereen kan nu fotograaf, filmer, schrijver of verslaggever zijn en zijn of haar voortbrengselen met de rest van de wereld delen. Er gaat een democratiserend effect uit van UGC en het geeft uiting aan de enorme diversiteit in de samenleving. Geef mensen de middelen en ze gaan er iets mee doen wat je niet verwacht.

Dit effect zien we in een iets andere vorm ook terug bij de in 2008 op de markt gebrachte iPhone van Apple die door Amerikanen wordt beschouwd als het prachtigste stukje technologie ooit gemaakt. Anderen zien het als de nieuwe de facto standaard voor mobiele communicatie. Het apparaat zelf bevatte verrassend weinig nieuwe technologie. Het meest revolutionaire aspect is het gratis beschikbaar stellen van een geïntegreerde applicatie ontwikkelkoolkit: het iPhone Developer Program. Een schot in de roos. Iedereen die wil, kan nu applicaties bouwen en doet dat ook en masse. Publicatie ervan gaat na acceptatie via de App Store waar ze voor een paar dollar per stuk over de toonbank gaan. Het aanbod van toepassingen voor de mobiele telefoon is daarmee explosief gestegen. Statistieken laten zien dat er intussen rond de 180000 (!) applicaties zijn ontwikkeld en elke maand komen er circa 15.000 bij! De enorme verscheidenheid aan applicaties maakt de iPhone net zo’n feest als het Internet. Op elke iPhone worden gemiddeld 70 applicaties geïnstalleerd. De aantal downloads staat inmiddels op 3 miljard. Applicaties voor de massa door de massa. Telefoneren is daarmee bijna bijzaak geworden. Je zou bij het grote succes bijna vergeten dat Apple’s App Store niet eens kostendekkend is. Maar het mag wat kosten om de peperdure iPhone van 500 tot 700 Euro per stuk te slijten. De 25 miljoen verkochte iPhones in 2009 bleken goed voor een marktaandeel van 14% in de smartphone markt. Power to the people levert geld en vreugde op.

Deze column is eerder verschenen in AppWorks.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • LinkedIn
  • RSS

About Marcel Warmerdam