Het WordPerfect 4.2 van de 21e eeuw

Een nieuw besturingssysteem van Microsoft staat altijd garant voor veel aandacht. En terecht. In 2008 werden er op jaarbasis bijna 300 miljoen PC’s verkocht waarvan zo’n 90% voorzien was van een OS van Microsoft. Daarnaast draaien er nog 900 miljoen oudere PC’s, veelal ook op besturingssystemen van diezelfde leverancier.

Het is dan ook niet gek dat er met de nodige aandacht en ook scepsis naar Windows 7 wordt gekeken. Vista werd immers alom beschouwd als een mislukking. Toch is daarmee geen recht gedaan aan het besturingssysteem. Nee, het was weliswaar bij lange na niet perfect maar zeker na SP1 was het redelijk stabiel en betrouwbaar. Daar hoor je overigens niemand over.

22 Oktober werd de opvolger, Windows 7 gepresenteerd. Daar waar Vista zo’n beetje aan een slechte pers ten gronde is gegaan, wordt Windows 7 bijkans de hemel in geprezen voordat het zich goed en wel in productieomgevingen en de thuisomgeving heeft bewezen. Wel leuk voor Microsoft natuurlijk. Ballmer snoefde onlangs in Japan dat er in de eerste 10 dagen na de lancering nog nooit zo veel nieuwe OSen waren verkocht. Maar dat is niet zo gek natuurlijk want toen Vista in 2006 werd gelanceerd werden er jaarlijks nog maar 225 miljoen PC’s verkocht en met XP in 2001 lag dat rond de 100 miljoen. Toch was de mededeling goed genoeg om de beurskoers wat op te krikken.

Microsoft moet elke 3 jaar met een nieuwe OS te komen om haar omzetmotor draaiende te houden. Het nieuwe besturingssysteem staat aan de basis van een upgradecyclus van Microsoftproducten die gezamenlijk substantieel bijdragen aan omzet en winst. Vista was zeker geen commercieel succes en dus is de inzet deze keer extra hoog.

Zelf vind ik Windows 7 niet zo boeiend en zit ik helemaal niet te wachten om over te stappen.. Voorlopig houd ik het op XP-pro en Ubuntu die hun werk al jaren na behoren uitvoeren. Maar mijn belangrijkste bezwaar tegen upgraden of overstappen is de prijs-prestatie verhouding. Een volledige versie Windows 7 varieert van €199 (Home Premium) tot € 319 (Ultimate) en een upgrade van € 119 (Home Premium) tot € 299 (Ultimate). Dat zijn stijle prijzen. Vreemd genoeg wordt hardware als maar kleiner, sneller en goedkoper maar software wordt alsmaar groter, trager, en duurder. Zo groot en traag dat er voor Windows 7 een snelstart module moest worden geschreven.

Toch gaat het met Windows 7 nog wel een keer lukken; als was het alleen door de koppelverkooppraktijken met PC-leveranciers. Maar het huidige computergebruik stelt nadrukkelijk nut en noodzaak van een mega besturingssysteem ter discussie. IT-gebruik is in toenemende functiegedreven. Denk aan de slimme telefoon voor email en sms, het netbook voor het surfen, het electronisch leesplankje voor het lezen, de gamemachine voor gamen en de thin client voor de zakelijke desktopomgeving. De eisen die dit aan het OS stelt zijn beperkt. Windows 7 zal fantastisch zijn maar met de nakende komst van de Cloud kan het best wel eens het WordPerfect 4.2 van dit decennium kunnen worden.

Deze column is eerder verschenen in AppWorks.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • LinkedIn
  • RSS

About Marcel Warmerdam